Érdekes, hogy ez a cím jutott eszembe arról, hogy mi is ez a szakma valójában és egy lakberendező mit is csinál, hogyan teremt értéket egyáltalán a megrendelő számára.

Úgy gondolom, hogy ma Magyarországon, ha valaki azt mondja, hogy ezzel foglalkozik, akkor sokan csak legyintenek rá, hogy ja, pont az, aki majd asztalt választ nekem… ’na nem, ezért én biztosan nem fizetek’, mert ahhoz én is értek, akárcsak a focihoz.

Igen, valóban mindenkinek van otthon feltételezhetően egy asztala, széke, szekrénye, konyhája is többnyire, de kérdés, hogy valóban azok harmóniában vannak-e egymással, egyáltalán funkcionálisan és jól működnek az adott családmodellben, illetve a legfontosabb, hogy mindenki úgy érzi valóban otthon magát, hogy az a béke-nyugalom szigete és nem szorul semmi változtatásra…

Hiszem, hogy a lakberendezés nem egy megtanulhatatlan szakma, érdeklődéssel, kellő időráfordítással és sok gyakorlattal, olyan is készíthet szép harmonikus otthont, akinek nincs papírja róla, de persze fordítva is igaz ez. Viszont tapasztalatom azt mondja, hogy sokan azért keresik fel szakember segítségét mégiscsak, mert míg a mai világban szinte már minden ötlet, termék ott van az interneten, amit tényleg csak keresni-nézni kell majd lemásolni onnan, de talán pont ezért is kavarodnak bele oly sokan, hiszen a túl sok szépség, megoldás között szakmai alapok nélkül bizony nehéz néha választani. Illetve, sokszor a látottak nem valósíthatók meg bizonyos helyi adottságok miatt sem.

Viszont sokan vesznek igénybe lakberendezőt azok, akiknek nincs idejük egy felújítást koordinálni vagy nem tudnak szakember gárdát szerezni, pedig már sikerült nekik választani a piacon található több ezer termék közül. Viszont olyan is van, aki már a termékkínálat láttán leblokkol és tényleg döntésképtelenné válik, mert mondjuk nem érti az anyagok közötti különbségeket és túl sok interneten látott ötletbe szeret bele. Akad olyan típus is, aki, mondjuk csak a lakberendezés egy bizonyos feladatában kér segítséget, például, hogy beépített bútort tervezzünk a többi kiválasztottal harmonizálva vagy rajzoljuk meg a burkolatkiosztást a fürdőbe, és sorolhatnám még a példákat végtelenségig.

Mivel a lakberendezés több feladatrészre, szolgáltatásra bontható, ezért mindig lehet abban kérni segítséget, ahol várhatóan az elakadás lesz vagy van, őszintén felmérve költségvetésünket, igényeinket, szabad időkapacitásunkat, stressztűrő és projekt koordinálási képességünket – így megelőzve a teljes kiborulást a felújítással járó feladatokkal kapcsolatosan.

Egy szó, mint száz, a kísérletezésre, lakberendezésre mindenkinek van affinitása, leginkább gyakorlat, idő, ízlés, soksor pénz kérdése is lehet a mai világban, de mindig érdemes előre gondolkodni, mert az elrontott hibák kijavítása sokszor sokkal több pénz- és energiaráfordításba kerülnek, mintha szakember segítségét vették volna igénybe… mert hát valóban, a labdát a kapuba mindenki be tudja elméletben rúgni… de a foci is kicsit komplexebb ennél, azt hiszem.